به گزارش خبرگزاری مهر، محسن رضایی که اینک دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام است، این مطلب را در سومین نشست ماه روزنامه جام جم و در پاسخ پرسشهای خبرنگاران آن بیان کرد. این نشست پس از بازدید رضایی از بخشهای مختلف روزنامه برگزار شد.
پایگاه اینترنتی روزنامه درباره اظهارات محسن رضایی در این نشست آورده است که وی تاکید کرد: جعبه سیاه جنگ باید روزی باز شود.
رضایی گفت: باز شدن این جعبه منوط به آن است که همه کسانی که در تصمیمگیریهای پشت صحنه حضور داشتند، حرفهای خود را بزنند. بعضی از دوستان ما که در تصمیمگیریها حضور داشتند و موثر بودند، اکنون آرام آرام حرفهایشان را میزنند، اما من هنوز در این خصوص تصمیم نگرفتهام.
رضایی افزود: انشاءالله این کار را خواهم کرد؛ زیرا این مساله فرافردی است و آن حساسیتهایی که قبلا بود، 18ــ17 سال پس از پایان جنگ، کنار گذاشته شده است.
وی با بیان این که شخصا این مسائل را مکتوب میکنم، گفت: افزون بر یادداشتهایی که دارم، نامههای متعددی به امام (ره) نوشته بودم که بیش از 400 صفحه است و در آن به طور شفاف مسائل آن زمان را تشریح کردهام.
علاوه بر آن ملاقاتهای زیادی با امام (ره) داشتم ، بیش از 60 هزار نوار ضبط شده از اتاقهای جنگ دارم و این نوارها آن چنان حادثه جنگ را شفاف میکند که هیچ ابهامی باقی نماند.
مذاکرات لاریجانی و سولانا شاهکار دیپلماسی بود
محسن رضایی در ارزیابی خود از گزارش سرویسهای امنیتی امریکا در باره ایران که گفته اند ایران از سال 2003 میلادی به این سو، مقاصد نظامی در برنامه هسته ای خود دنبال نمی کند، گفت: در این که این گزارش نوعی عقبنشینی است و برای ایران امتیازی است جای شک نیست اما سوال این است که با چه قصدی و چرا اتفاق افتاده است؟
وی افزود: معلوم نیست که هر عقبنشینی به نفع ما باشد. ممکن است یک عقبنشینی در کوتاه مدت به نفع ما باشد؛ به شرطی که بتوانیم از آن استفاده کنیم، اما در تحلیل این که چرا امریکا عقبنشینی کرد، نمیتوان فقط آن را ناشی از مقاومت ما و مسائل داخل امریکا دانست. چیزی که در این میان نباید از آن غافل بود، تدابیر جمهوری اسلامی ایران در مساله هستهای است که با نظارت رهبر معظم انقلاب صورت گرفت. از طرف دیگر افشاگریهای نخبگان جهان در برنامه های نظامی امریکا در کنار مقاومت و تدابیر ایران فشار سنگینی را بر دولت بوش طی یکسال اخیر وارد کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: جمهوری اسلامی ایران زیرکانه فعالیتهایی کرد که باعث شده پشت امریکا خالی شود. یکی از این فعالیتها، گفتگوهای موفق آقای لاریجانی با سولاناست.
رضایی، این مذاکرات را شاهکار جمهوری اسلامی در حوزه دیپلماسی توصیف کرد و افزود: سولانا هربار که با آقای لاریجانی مذاکره میکرد، با دست خالی اما امیدوار از جلسه خارج میشد. مساله دوم گفتگوهای کمیته سهجانبه ایران، امریکا و عراق در خصوص امنیت عراق بود. این گفتگوها در عمل خط بطلانی بر ادعاهای امریکا مبنی بر حمایت ایران از تروریسم بود.
رضایی، همکاری ابتکاری جدید ایران با البرادعی و آژانس در خصوص حل مسائل و ابهامات باقیمانده را نیز از اقدامات دیگر ایران برای ضعیف کردن موضع دشمن دانست، وی حمایت ایران از دولت مالکی در عراق و همکاری با دولت افغانستان را از اقدامات دیگری خواند که ایران در جهت تقویت موضع خود و ضعف موضع امریکا انجام داد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: دولت امریکا دنبال بازسازی چهره دموکراسی خود است هرچند معتقدم بعد نظامی تهدیدات ضعیفتر شده، اما فشارها ادامه مییابد. ضمن آن که هیچ گاه نباید نسبت به دشمن خوشبین باشیم و آمادگی خودمان را از دست بدهیم.
برای انتخابات برنامهای ندارم
محسن رضایی درباره احتمال شرکت خود در انتخابات آینده اعم از مجلس یا ریاست جمهوری، گفت: در این خصوص من هنوز برنامهای ندارم و در صورتی که اصولگرایان در جبههای فراگیر افراد کارآمد و شایستهای را در لیست انتخاباتی خود قرار دهند از آنها حمایت خواهیم کرد و تکروی را هم قبول ندارم. در این صورت برای ما مهم نیست که نمایندگان ما باشند یا نباشند. مهم اتحاد عملی فراگیر است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بهتر نیست به جای حمایت از احزاب جدید و قرار گرفتن در پشت صحنه فعالیتهای حزبی به عنوان پدر معنوی، به طور مستقیم و با مسوولیت خود، حزبی فراگیر تاسیس کنید، گفت: هنوز موقع آن نرسیده که خود حزبی تاسیس کنم، ولی همواره به دوستانم توصیه میکنم که تشکل درست کنند.
من از تشکلهای اصولگرایی که در آن نیروهای انقلابی وجود دارد، حمایت میکنم و این به معنای پدر معنوی بودن نیست. فکر میکنم ساماندهی سیاسی کشور یک مساله لازمی است و ما دنبال دموکراسی کارآمد هستیم و لازمه آن حزب کارآمد و رسانه کارآمد است.
رضایی با بیان این که مسئولیت نپذیرفتن حزبی او به معنای طفره رفتن از پرداخت هزینه نیست، گفت: من برای این که به آرمانهایم برسم، هزینههای سنگینی پرداختهام. الان هم هزینههای خیلی سنگینی را میپردازم تا اعتقادات خود را پیگیری کنم که یک نمونه آن این است که من مصلحت نمیدانم الان خاطرات جنگ را بگویم، ولی بیشترین هزینه آن را من میپردازم. مهم مساله موفقیت است.
آن روزی که احساس کنم با تشکیل حزب میتوانم اثر مفیدی در جامعه داشته باشم، دریغ نمیکنم. معتقدم یک حزب به تنهایی فعلا نمیتواند در انتخابات موفق باشد، اما جناح که از چندین حزب و گروه بوجود آمده باشد میتواند و محدود کردن خودم در یک حزب قدرت مانور و عمل را از من میگیرد.
محسن رضایی درباره دلایل کنارهگیری خود از انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری گفت: من خود را آماده کردم تا در عرصه انتخابات بتوانم امکان اجرایی برای برنامه خود فراهم کنم اما در انتخابات ریاست جمهوری دیدم که شفافیت لازم از مردم گرفته شده و زمینه لازم برای این که مردم تشخیص درست را بدهند از آنها سلب و انتخابات ریاست جمهوری تبدیل به انتخابات شورای شهر شده است.
وی افزود: من مطمئن بودم هر یک از نامزدها در این مقطع حداکثر با 4 تا 5 میلیون رای بیشتر نمیتوانند از مرحله اول خارج شوند و تصور کردم که اینجا جای ورود من نیست بنابراین هم تدبیر حکم میکرد و هم برای این که اعتراض خود را به این وضع نشان دهم، از انتخابات کنارهگیری کردم و در متنی که منتشر نمودم گفتم به نفع مردم ایران کنار میروم.
ارزیابی از عملکرد مجلس هفتم
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص ارزیابی خود از عملکرد مجلس هفتم گفت: مجلس هفتم در دو سال اول کاری خود، عملکرد خیلی خوبی داشت ولی در دو سال دوم، دچار افت و خیزهایی شد که باعث شد عظمت سالهای اولیه انقلاب را از دست دهد. در دهه اول انقلاب اسلامی رئیسجمهور خود را همعرض مجلس میدانست و مجلس به معنای واقعی در راس امور بود. اما به مرور بعد از این که پست نخست وزیری حذف شد، مجلس ضعیف شد.
شاید یکی از دلایل این وضعیت آن است که در 3 دولت گذشته، هر دولتی تلاش کرده علاوه بر دولت، مجلس را هم از آن خود کند و لذا با ساختن احزاب دولتی وارد انتخابات می شدند تا مجلس را از آن خود سازند و این انحرافی بود که جلویش باید گرفته شود.
مجلس باید برگردد به جایگاه اصلی خودش و بتواند دولت و قوه قضاییه را به پاسخگویی بکشاند.
برای اصلاح عقب ماندگی در مسیر چشمانداز فرصت باقی است
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین گفت: با وجود عقبماندگیها و نارساییهایی که طی دو سه سال اخیر و از زمان آغاز اجرای سند چشمانداز 20 ساله کشور داشتیم، هنوز برای اصلاح فرصت باقی است.
محسن رضایی گفت: چشمانداز برای عوض کردن ریل حرکت قطار اقتصاد تدوین شده است البته خود قطار هم باید متحول شود که نقطه آغاز این حرکت هم دولت است اما به نظرم هنوز ریل عوض نشده و ما نقطه آغاز را پیدا نکردهایم، هر چند که تلاشهای انجام شده در این خصوص نیز قابل تقدیر است.
وی با بیان این که مردم انتظارات زیادی از انقلاب دارند، افزود: سوال این است که جمهوری اسلامی به چه بخشی از این انتظارات پاسخ داده است؟ بررسی ما نشان داد که انقلاب اسلامی در عرصه سیاسی گامهای بلندی را برداشته است، اما موفقیت سیاسی به تنهایی کافی نیست؛ لذا باید گامهای بلند دیگری برداریم که این گام در سند چشمانداز 20 ساله کشور متبلور میشود. اگر این گام را برداریم از نظر فرهنگی و اقتصادی پیشرفت و تحول بسیار عظیمی پیش رو خواهیم داشت.
رضایی افزود: اولین فصل این تحول بزرگ سیاستهای اصل 44 قانون اساسی است. اجرای این سیاستها حضور همهجانبه مردم را میطلبد، همان طوری که در انقلاب نیز مردم با تمام توان به صحنه آمدند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطرنشان کرد: آنچه ما را به سمت رسیدن به اهداف چشمانداز و اصل 44 رهنمون میسازد، مساله گفتمانسازی است.
وی افزود: همانطور که برای پیشبرد اهداف انقلاب و دفاع مقدس نیازمند گفتمان جهادی بودیم، امروز هم وقتی رهبری گفتمانی را در رابطه با سند چشمانداز و اصل 44 مطرح میکنند، تمام مسوولان اعم از رئیسجمهور و رئیس قوه قضاییه و سایرین نیز باید در همین جهت حرکت کنند و سراغ گفتمان دیگری نروند.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص نظارت مجمع بر اجرای سند چشمانداز گفت: نظارت ما آشکار نیست و به این معنی هم نیست که نظارتی نداشته باشیم؛ بلکه نظارت مجمع همواره در جریان بوده و از ابتدای سال 86 هم با یک تنفس و فرصت دادن به دولت مجددا آغاز شده است.
وی افزود: گزارش نظارت مجمع به رهبر معظم انقلاب ارائه میشود.
سرچشمه تورم خود دولت است
محسن رضایی در ارزیابی اظهارات رئیسجمهور درخصوص گرانی و تورم گفت: سخنانی که آقای احمدینژاد در این رابطه بیان کرد در واقع تا حد زیادی درست ولی غیر شفاف بود، بیان عوامل متعدد تورم باعث سردرگمی میشود و مردم نمیتوانند بفهمند که علت اصلی گرانی کدام است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است که علت اصلی تورم رفتار دولتهاست، چرا که دولت هر سال حجم زیادی از پول را به جامعه تزریق میکند بدون آنکه ما به ازایی از کالا و خدمات در مقابل این پول به بازار عرضه کند. از طرف دیگر انضباط مالی در بروکراسی دولتی ضعیف است لذا سرچشمه تورم خود دولت است.
به گفته رضایی کشورهای توسعه یافته معمولا از طریق سیاستهای پولی تورم را کنترل میکنند اما این سیاست لزوما در ایران جوابگو نیست.
وی افزود: مهمترین برنامه برای کنترل تورم باید اصلاح رفتار اقتصادی دولت باشد و بعد هم اصلاح رفتار بانکی. تا دولت از خودش شروع نکند کنترل تورم به جایی نخواهد رسید.
وی درخصوص حمایت از دولت گفت: حمایت از دولت دو بعد دارد. طرفداری از اقدامات مثبت و نقد نقاط منفی دولت برای بهبود نه تخریب و انتقامجویی. لذا بهترین منطق اصولگرایی در برابر دولت را دارای دو وجه بالا میدانم.